Zo’n 15 procent van de bedrijven uit eurolanden die actief zijn in het Verenigd Koninkrijk, wil al z’n personeel terughalen na de Brexit. Dat blijkt uit een peiling van zakenbank UBS .

De Zwitserse bank bevroeg 1.200 hogere managers van grote bedrijven uit de eurozone.  Ongeveer de helft is van plan om meer dan 50 procent van het personeel uit het Verenigd Koninkrijk terug te halen. Zo’n 29 procent geeft aan dat het om een “klein deel” van de bezetting gaat.

Exodus EU-werknemers door Brexit

Veel ondervraagde bedrijven willen personeel verplaatsen naar de eurozone. In het verslag van UBS staat dat 46 procent van de gepeilde bedrijven aangeeft dat in het geval van Britse personeelsreducties, er sprake zal zijn van overplaatsing naar eurolanden; zo’n 32 procent noemt niet-eurolanden in Centraal- en Oost-Europa als bestemming.

De peiling van UBS richt zich op grote ondernemingen in algemene zin. De zorgen om personeelsverliezen zijn het sterkst in de financiële sector. Dit komt door het dreigende verlies van Europese paspoortrechten voor financiële instellingen die vanuit het VK opereren na de Brexit.

Het paspoortrecht geeft financiële instellingen de mogelijkheid om hun hoofdbasis in het Verenigd Koninkrijk te hebben en vervolgens op gelijke voet te opereren in andere EU-landen. Noodzakelijk is wel dat een land onderdeel is van de interne Europese markt – juist dat laatste is hoogst onzeker, omdat de Britse regering voorrang lijkt te geven aan volledige controle over immigratie, boven het lidmaatschap van de interne markt.

Volgens een recente peiling van persbureau Reuters kan de stad Londen zo'n 10 duizend werknemers verliezen als gevolg van de Brexit. Diverse banken hebben al aangegeven dat ze personeel naar andere financiële centra zullen verplaatsen, zoals Dublin, Frankfurt en Parijs.