De vermogens van de Britse koningin Elizabeth II en die van onze voormalige koningin Beatrix van honderden miljoenen euro’s stellen weinig voor in vergelijking met die van sommige andere Europese koninklijke families. Elizabeth is internationaal gezien dan misschien wel de bekendste, de rijkste is ze zeker niet.

De rijkste koninklijke families bezitten vermogens van boven de miljard dollar, zoals prins Albert II van Monaco en nog twee vorstenhuizen van dwergstaatjes.

Bekijk hieronder wat de rijkste koninklijke families van Europa zijn met daarbij de opmerking dat het nettovermogen niet altijd even makkelijk in te schatten is en soms boven op het persoonlijk vermogen ook bestaat uit toelagen van de staat.


10. Koning Filip, België

Foto: Mark Renders / Getty

Nettovermogen: 12,5 miljoen euro

Er is officieel maar weinig te vinden over het persoonlijk vermogen van koning Filip, maar in 2013 liet het koningshuis weten ongeveer 12,5 miljoen euro te bezitten.

De koninklijke kastelen en landgoederen zijn daar niet bij inbegrepen, want die zijn formeel allemaal in bezit van de staat of van de onafhankelijke openbare instelling Koninklijke Schenking en worden daar ook door beheerd. Ze kunnen nooit worden verkocht.


9. Koning Felipe VI, Spanje

Foto: sourceCarlos Alvarez / Getty

Nettovermogen: 18 miljoen euro

De koning van Spanje heeft zijn salaris volgens CNBC in 2015 met twintig procent verlaagd naar 240.000 euro.

De koninklijke familie bezit acht paleizen, vijf landhuizen en tien kloosters. In 2015 kostte hun koninklijke levensstijl Spanje zo'n acht miljoen euro.


8. Koning Harald V, Noorwegen

Foto: Getty Images

Nettovermogen: 27 miljoen euro

Koning Harald V betaalt geen belasting over zijn vermogen en heeft onder andere een koninklijk jacht gekocht van zijn geld.

De Noorse monarchie kost de staat zo'n 65 miljoen euro per jaar.


7. Koningin Margrethe II, Denemarken

Foto: Luca V. Teuchmann/Getty Images

Nettovermogen: €36 miljoen

Koningin Margrethe II zit al sinds 1972 op de troon in Denemarken.

De koninklijke familie krijgt zo'n 11,5 miljoen euro per jaar voor de activiteiten van de koningin, het koninklijke huishouden en persoonlijke uitgaven.


6. Koning Karel XVI Gustaaf, Zweden

Foto: Andreas Rentz / Getty

Nettovermogen: 63 miljoen euro

Koning Karel XVI Gustaaf kreeg in 2015 ruim 6,8 miljoen euro voor zijn officiële taken en het paleis nog eens zo'n 6,6 miljoen euro.

Bij het nettovermogen van de koninklijke familie hoort ook hun zomerpaleis Solliden op het eiland Öland.


5. Oud-koningin Beatrix, Nederland

Foto: Pool/Getty Images

Nettovermogen: 180 miljoen euro

Hoewel koningin Beatrix al in 2013 troonsafstand heeft gedaan, is zij voor het buitenland met haar op 180 miljoen euro berekende vermogen nog altijd een van de meest prominente figuren van ons koningshuis.

De officiële koninklijke begroting bedraagt momenteel ruim 44 miljoen euro waarvan de salarissen van Willem-Alexander, Máxima en Beatrix, hun reiskosten en het onderhoud van de paleizen wordt betaald.


4. Koningin Elizabeth II, Engeland

Foto: Ben A. Pruchnie/Getty Images

Nettovermogen: circa 500 miljoen euro

Het vermogen van de Britse koninklijke familie bestaat uit landgoederen, kunst en investeringen.

De meest waardevolle bezittingen vallen onder The Crown Estate, waaronder Buckingham Palace en de kroonjuwelen. Die behoren dan ook formeel aan de staat en niet aan de koningin. Wel heeft ze zelf Balmoral Castle en Sandringham Palace in bezit.

Koningin Elizabeth had in 2016 volgens Forbes een privévermogen van zo'n 475 miljoen euro en dat is inmiddels alleen maar groter geworden.


3. Prins Albert II, Monaco

Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images

Netovermogen: 900 miljoen euro

Prins Albert II van Monaco bezit ongeveer een kwart van al het land van het staatje waar hij over regeert. Zijn vermogen bestaat onder andere uit het huis van zijn moeder Grace Kelly, een verzameling antieke auto's, aandelen in het resort Société des bains de mer in Monte Carlo en een zeer waardevolle postzegelverzameling.

Monaco gaf in 2015 ruim 47 miljoen euro uit aan de koninklijke familie.


2. Prins Hans Adam II, Liechtenstein

Foto: Eddy Risch/AP Photos

Nettovermogen: 3,15 miljard euro

Prins Hans Adam II van Liechtenstein krijgt in plaats van een salaris een voor koninklijke begrippen zeer bescheiden onkostenvergoeding van iets meer dan 240.000 euro.

Maar zijn nettovermogen bedraagt wel 3,15 miljard dollar, vooral dankzij de bank LGT Group die in bezit is van de prinselijke familie. Verder bestaat het vermogen van Huis Liechtenstein uit overzeese landgoederen, bossen en wijngaarden.


1. Groothertog Hendrik, Luxemburg

Foto: Mark Renders/Getty Images

Nettovermogen: 3,6 miljard euro

De groothertogelijke familie van Luxemburg ontvangt geen salaris, maar sinds 1948 wel zo'n 300.000 euro per jaar om hun taken uit te voeren.

Daarnaast is er momenteel een budget van bijna 11 miljoen euro per jaar beschikbaar voor de huishoudelijke kosten voor de Groothertog.

De familie heeft een privévermogen van zo'n 3,6 miljard euro.

Lees meer: