Er zijn 170 miljoen bewakingscamera’s in China. En als het aan de overheid ligt, moeten dat er in 2020 moeten zelfs 570 miljoen zijn. Dat komt neer op een camera per twee inwoners van het land.

Tegelijkertijd zet China een nationale database op met gegevens van elke burger, zodat iemand binnen drie seconden herkend kan worden. Het ontwikkelen van dat systeem duurt nog enkele jaren, maar gezichtsherkenning wordt al volop ingezet in China.

Door een gebrek aan strikte privacywetgeving hebben de politie en het bedrijfsleven technologie gebouwd die burgers kan volgen, of ze nu winkelen, reizen, een misdaad begaan of toiletpapier gebruiken.

Kijk mee hoe gezichtsherkenning in China wordt toegepast om burgers te bespieden – met en zonder hun toestemming.


Face++ is de naam van een populair softwarepakket om mensen te volgen, van het treinstation in Beijing tot de kantoren van Alibaba.

Bron: Technology Review


Alibaba heeft intern ook een eigen systeem ontwikkeld. Dat wordt binnenkort in de metro van Sjanghai uitgerold om passagiers te herkennen aan hun gezicht en stem.

Bron: South China Morning Post


De spoorwegpolitie in de provincie Henan gebruikt al speciale zonnebrillen met gezichtsherkenning. Die kunnen passagiers identificeren binnen 100 milliseconden. Sinds ze begin dit jaar zijn geïntroduceerd zijn al verschillende criminelen opgepakt.

Bron: Business Insider


Enkele provincies gebruiken een systeem dat voetgangers die roekeloos oversteken fotografeert. Als er een match is met de politie-database, wordt de foto, hun persoonlijke identificatienummer en adres op een groot scherm getoond. Om hun afbeelding van het scherm te krijgen kunnen overtreders 20 minuten een verkeersregelaar helpen of omgerekend 2,50 euro betalen.

Bron: Mashable


Bij toelatingsexamens zetten universiteiten in heel het land gezichtsherkenningssoftware en vingerafdrukscanners in om de identiteit van degene die de test maakt te verifiëren.


Na een reeks ontvoeringen hebben sommige kinderopvangcentra gezichtsherkenningssoftware geïnstalleerd. De deur gaat alleen open als het systeem je herkent. Eén kinderopvang heeft zelfs meer dan 200 bewakingscamera’s opgehangen, plus een lokale politieafdeling op poten gezet.

Bron: Nikkei


Zelfs machines die toiletpapier uitgeven gebruiken de technologie. Elk individu mag slechts een halve meter toiletpapier per negen minuten uit de machine nemen. Klaarblijkelijk werd er nogal veel wc-papier gestolen uit openbare toiletten.


Een KFC-vestiging in de Chinese stad Hangzhou gebruikt scantechnologie zodat je kunt betalen met je gezicht.

Bron: Reuters


Klanten kunnen ook met gezichtsherkenning betalen bij onbemande winkels van JD.com, één van de grootste retailbedrijven van China.


Alibaba heeft ook een keten met cashloze winkels, waarbij klanten afrekenen met hun Alipay-account via een gezichtsscan en telefoonnummer.

Bron: Business Insider


Bij zo’n duizend geldautomaten van China Merchants Bank kunnen klanten geld uit de muur halen door hun gezicht te laten scannen. Een bankpas is niet nodig, maar het invoeren van je pincode wel.

Bron: The Wall Street Journal, South China Morning Post


Xiaozhu, het Airbnb van China, doet proeven met slimme deursloten die opengaan na een gezichtsscan. Tijdens Chinees Nieuwjaar wordt de eerste test gedaan. In maart moet de eerste permanente proef gaan draaien.

Bron: South China Morning Post


Ook een autoverhuurmachine van Alibaba’s e-commerce site Tmall gebruikt gezichtherkenningstechnologie.


Verzekeraar Taiking verifieert de identiteit van klanten met een gezichtsscan. Ze gebruiken technologie die is gebouwd door het Chinese zoekbedrijf Baidu.

Bron: Forbes


De politie in Chongqing gebruikt software van een ander bedrijf, SenseTime. In de eerste veertig dagen werden 69 criminelen geïdentificeerd. Uiteindelijk zijn er daarvan veertien gearresteerd.

Bron: The Wall Street Journal


Deze demonstratie van de software van SenseTime laat zien hoe klanten gevolgd worden in een warenhuis tijdens het winkelen.


De autonome regio Xinjiang geeft meer dan 40.000 bewakingscamera’s geïnstalleerd om de Oeigoerse minderheden in de gaten te houden.

Bron: Business Insider


Hier bekijken agenten videobeelden van openbare plekken in de regio.


Wil je de beroemde Hotan-bazaar bezoeken, dan moet je eerst je gezicht laten scannen. De scan wordt gematcht met de foto op je ID-kaart. De technologie is ontwikkeld door een defensiebedrijf dat in handen is van de staat.

Bron: Associated Press


Zelfs bij een tankstation in Xinjiang moet je eerst je gezicht laten scannen voordat je je tank vol kunt gooien.


In andere delen van China gebruikt de politie draagbare scanners om mensen te identificeren.


Het onderzoekslab van de Chinese politie heeft een busje gebouwd met een 360-gradencamera die elk gezicht binnen 75 meter kan scannen, zelfs als het voertuig 120 kilometer per uur rijdt. De chauffeur krijgt een melding als er een match is met iemand in de database.

Bron: The Wall Street Journal


LEES OOK: Noord-Korea is niet communistisch, maar juist kapitalistisch à la Donald Trump